Жодної військової доцільності в цьому немає. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня вся пропагандистська машина "ДНР" намагалася переконати жителів окупованого Донбасу, що вся зброя і всі боєприпаси, які країни-союзники надають Україні, використовуються винятково для обстрілів мирного населення. Кілька місяців тому будь-яка вирва на пустирі представлялася як результат обстрілу "Хаймерсами", тепер же місцеві ЗМІ активно розганяли фейки про те, що по Донецьку, Горлівці та інших містах непідконтрольної частини Донецької області стріляють забороненими в усьому світі касетними снарядами.

З гармати по горобцях

Початок "касетоманії" поклав ватажок "ДНР" Денис Пушилін, який в ефірі російського пропагандистського ТБ заявив, що "Противник збільшує кількість використовуваних касетних боєприпасів, і передусім це торкнулося цивільного населення. За останні дні під обстріл, крім Донецька, Горлівки, Ясинуватої, Макіївки, потрапив і Шахтарськ - місто, яке знаходиться в тилу. На жаль, зараз в останні дні характерні втрати серед цивільних осіб. Таке враження, що український режим звітує, скільки ж завдав шкоди цивільним особам. По-іншому пояснити це неможливо, ніякої військової доцільності в цьому немає". Услужливі журналісти і блогери моментально рознесли цю "мудру думку" російськими і містечковими ЗМІ, а також кишеньковими Телеграм-каналами.

Дісталося від Пушиліна й Америці, яку ватажок "ДНР" звинуватив у співучасті у вбивстві мирних жителів Донбасу. Коментуючи інформацію про те, що США регулярно отримують від керівництва ЗСУ звіти, згідно з якими кожен касетний снаряд використовували винятково на фронті, тобто, по військових цілях, Пушилін вибухнув викривальною тирадою. "Прессекретар Пентагону, говорячи про касетні боєприпаси, заявив, що ЗФУ "застосовують ці озброєння належним чином, на полі бою, як обіцяли". При цьому "належний образ" від світової спільноти вважали за краще приховати... Терористичні обстріли мирних кварталів у вашингтонських стратегів вважаються застосуванням "належним чином"?", - гнівно обрушився він на військове відомство Америки.

Не обійшлося і без чергової спекуляції на тему, що "снаряди касетного типу заборонені міжнародною конвенцією". Нагадаємо, Росія цю конвенцію не підписала!

ЗМІ окупованого Донбасу як могли ілюстрували голослівні заяви свого господаря, але виходило не дуже. На опублікованих фотографіях і відео з донецьких чи макіївських подвір'їв не видно серйозних пошкоджень від дійсно грізної і смертоносної зброї.

Невеликі пробоїни у склі, незначно пошкоджені цивільні авто, ледь помітні подряпини на асфальті та неглибокі воронки на газонах. На жаль, у низці випадків досить дивні обстріли "ДНР" призводили до жертв серед мирного населення. Звісно, місцеві пропагандисти звинувачували в цих смертях ЗСУ і касетні боєприпаси. Питання доцільності, як би цинічно це не звучало, витрачання дорогих снарядів на старий сарай або паркан у місцевих ЗМІ не порушувалося. У своєму нестримному прагненні переконати місцевих жителів, що ЗСУ воює не з російською агресією, а з мирним населенням, ньюсмейкери і засоби масової дезінформації, які їх обслуговують, часом доходили до абсурду. Так, наприклад, журналісти "ДНР" розповіли про поранення мирного жителя "на території полігону для твердих побутових відходів у Макіївці". Виходячи з опублікованих ними новин, щоб поранити самотнього працівника або сторожа смітника "противник... випустив кілька снарядів калібру 155 мм".  Як завжди, не забули згадати, що снаряди були "стандарту НАТО".

І, вишенька на торті, рідкісний випадок, але ЗМІ окупованого Донбасу написали про обстріл підконтрольного Україні Покровська (колишнього Красноармійська). Місцеві пропагандисти легко "пояснили", навіщо ЗС РФ двома ракетами "Іскандер" убили сімох місцевих мешканців, поранили 81 особу, включно з двома дітьми, пошкодили 12 багатоповерхівок, будівлі готелю, прокуратури, пенсійного фонду, аптеки, двох магазинів і двох кафе. При цьому вони ні словом не обмовилися про те, що від цих "високоточних ударів" людей загинуло більше, ніж від усіх обстрілів ЗСУ "касетними снарядами" разом узятих...

За версією містечкової пропаганди, "ПКС РФ завдали удару по готелю "Дружба" і ресторану, де збиралися найманці... Поруч із готелем проходить залізниця, яка слугує для перекидання техніки і постачання військових вантажів ЗСУ. Сама будівля готелю примикає до промзони зі складськими приміщеннями та підприємствами, що обслуговують військову техніку противника". Як то кажуть, три в одному...

 

 

Статті

Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Всі статті